Wat is raclette en hoe wordt het bereid? 

Raclette is een traditioneel Zwitsers gerecht. Het wordt bereid met een speciale soort kaas en is een gerecht waar menig Zwitser erg trots op is. Maar wat is raclette nu echt, waarom is dit gerecht zo speciaal en hoe wordt het gemaakt? Je leest er alles over in dit blog.

Wat is raclette?

Het woord raclette komt voort uit het woord ‘racler’ wat in het Frans schrapen betekent. Raclette wordt dan ook gemaakt door het schrapen van een speciale soort gesmolten kaas en dit bijvoorbeeld op brood te doen. Raclette is niet alleen heerlijk op brood, maar ook bij een goed stuk vlees of lekkere aardappels. Vroeger maakte men raclette klaar door de speciale kaas boven een kampvuur te laten smelten en het er vervolgens af te schrapen. Tegenwoordig zijn er speciale raclette-apparaten en -sets verkrijgbaar, waardoor raclette erg gemakkelijk te bereiden is. Toch zie je soms in Zwitserse restaurants nog dat men de raclette bereid door de kaas aan een standaard tegen het haardvuur neerzet en dat de racleur (de raclette ober) de kaas afschraapt en alle gasten van een stukje van de heerlijke kaas voorziet. 

Met wat voor kaas wordt raclette bereid?

Raclette wordt gemaakt met een unieke soort kaas uit Zwitserland. De raclette kaas heeft een pikante nasmaak en is heerlijk romig en vol. Wil je zelf graag eens raclette proberen? Dan kun je gemakkelijk online raclette kaas kopen. De raclette kaas is heerlijk bij zeer uiteenlopende gerechten en is een ware toevoeging voor bijna ieder onderdeel van een lekkere lunch of goed diner. 

Waar kun je raclette mee combineren? 

Wil je thuis eens raclette klaar gaan maken? Dan ben je na het kaas kopen nog niet klaar, want alleen kaas is natuurlijk nog geen gerecht. Wil je de raclette op traditionele wijze eten? Dan combineer je de raclette met gepofte aardappels, verschillende soorten vlees (pancetta, droge worst en ham) en wat zure producten zoals uitjes of augurken. Ook groenten zoals courgette, broccoli, tomaat, paprika en champignons zijn lekker bij raclette. Met ongeveer 200 gram per volwassene heb je voldoende raclettekaas voor iedereen, voor kinderen kun je ongeveer 150 tot 175 gram kaas per persoon aanhouden. Je kunt ervoor kiezen om de korst van de kaas te verwijderen, maar als je kwalitatief hoogwaardige raclettekaas hebt gekocht dan kun je de korst ook opeten. De korst van de kaas smaakt wat bitter. Combineer de raclette met een lekker glas rode wijn om er optimaal van te genieten.