Al voor een lange tijd kiezen velen ervoor om wijnen te combineren met bepaalde gerechten. Door te zorgen voor de juiste smaken van zowel de wijnen Als de maaltijden, is het goed mogelijk dat beide varianten elkaar tot een hoger niveau gaan tillen. Door dus te kiezen voor de juiste combinaties zal je eindigen met maaltijden en wijnen die perfect bij elkaar aan gaan sluiten. De wijn en spijs met elkaar combineren is niet altijd even makkelijk. Daarom is het aan te raden om jezelf goed in te lezen voordat je hieraan gaat beginnen. Op deze manier voorkom je namelijk dat er bepaalde gerechten gecombineerd gaan worden met wijnen die eigenlijk net niet goed aansluiten op de smaak. De smaak is namelijk de basis voor goede combinaties voor wijn en spijs. Het is dan ook handig om hier veel over te leren. Zo kan jij ook de juiste combinaties gaan maken.
De basis van wijn en spijs
Om wijn en spijs met elkaar te combineren is het belangrijk om de basis te leren kennen. Dankzij een goede basis zal je al een heel eind kunnen komen met het combineren van wijnen met bepaalde gerechten. Het is aan te raden om te kijken naar het volume van de gerechten. Sommige maaltijden zullen wat zwaarder zijn dan anderen. Vergelijk hierbij bijvoorbeeld een gehele barbecue maaltijd met een simpele salade. Bij de lichtere maaltijden wil je ook gaan kiezen voor lichtere en minder complexe wijnen. De complexiteit van de smaken bij de gerechten is ook een belangrijk onderdeel. Vaak zijn het juist de sausen en kruiden van maaltijden die deze complexiteit bepalen. Hier moet de wijn op gaan aansluiten. Wanneer gerechten uit een bepaalde streek komen is het bovendien aan te raden om te kiezen voor wijnen die ook uit deze streken komen. De kans is namelijk groot dat deze smaken dan goed bij elkaar aan gaan sluiten.
Diverse mogelijkheden
Er zijn dus veel mogelijkheden en combinaties bij de wijnen te vinden. Doordat er veel varianten van wijn is, is het altijd goed mogelijk om wijnen te gaan combineren met gerechten. Hierbij is het vooral belangrijk om de basis van wijn en spijs in gedachten te houden. Daarnaast zal je ook meer moeten kunnen leren over de wijnen. Sommige wijnen hebben namelijk bepaalde smaken die goed zullen aansluiten bij herkenbare smaken in de maaltijden. Deze smaken worden vaak omschreven als zout, zuur, bitter of zoet. Bij deze smaken zal je altijd bepaalde soorten wijnen kunnen vinden. Uiteraard is er niet altijd maar één wijn die gaat passen bij een bepaald gerecht. Het is dan ook goed om in gedachten te houden dat er vaak meerdere opties zijn voor de combinaties van wijn en spijs.